Lecții de Pest Control

Cum scăpăm de gândacii de bucătărie

Cum scăpăm de gândacii de bucătărie

  1. Identificarea gândacilor de bucătărie, reproducerea acestora și mediul de viață

Gândacii de bucătărie sunt insecte târâtoare care aparțin ordinului Blattodea și pot fi întâlniți în orice tip de spațiu, pe toată perioada anului, indiferent de sezon, cu precădere în interior.

Cea mai întâlnită specie este Blattella germanica, cunoscută sub numele de gândacul german sau gândacul galben de bucătărie. În interior pot să mai apară și alte specii de gândaci, cum ar fi Blatta orientalis, cunoscută ca și gândacul negru de canalizare, sau Periplaneta australasiae, cunoscut ca și gândacul de canalizare american, dar aceste două specii se dezvoltă în spații cu umiditate mai mare, cum ar fi canalizările sau subsolurile de bloc, și de acolo apar ocazional în bucătărie sau în interior. Nu își fac cuibul în zone populate, ci în zone mai izolate.

Gândacul de bucătărie este cea mai răspândită specie de gândaci la nivel mondial și se întâlnește în cele mai multe cazuri în industrii legate de domeniul alimentar, cum ar fi restaurantele, cafenelele, unitățile de procesare a alimentelor, hotelurile sau locurile unde se consumă sau există alimente ce nu sunt depozitate corespunzător, respectiv prin casele de bătrâni, spitale, zona gunoaielor din subsolurile de bloc și chiar locuințele. Nu este un dăunător rezistent la temperaturi scăzute, deci apare și se dezvoltă cu precădere în interior, dar cu excepții se poate întâlni în exterior, lângă zonele populate.

Identificare

Gândacul german de bucătărie este o insectă nocturnă, activă pe timpul nopții, dar ocazional apare și pe timpul zilei, mai ales acolo unde gradul de infestare este foarte mare și sunt deranjați din cuiburile lor. Ei încep să iasă din ascunzisuri pe înserate, dar nu atunci când în spațiul infestat este prezent omul sau există zgomot. De cele mai multe ori, infestarea cu gândaci de bucătărie se observă noaptea, când se intră în spațiu și se aprinde lumina, ceea ce îi agită și îi dezorientează, astfel că încep să se miște cu viteză în căutarea unui loc în care să se ascundă.

Așa se pot și identifica, dar și după aspectul specific. Aceștia au o culoare maro deschis spre cafeniu, cu două dungi închise aproape paralele pe spate. Femelele au o culoare puțin mai închisă decât masculii, sunt mai mari și au corpul mai robust, dar diferențele nu sunt foarte clare la prima vedere. Nimfele au o culoare maro închis până la negru, din acest motiv în unele stadii de dezvoltare uneori se pot confunda cu alte insecte.

Reproducerea

Ca majoritatea insectelor, gândacii de bucătărie trec printr-un proces de dezvoltare care implică mai multe stadii, numite "metamorfoze". Gândacii de bucătărie trec printr-o metamorfoză incompletă, sărind peste etapa de pupă, care este prezentă la alte insecte. Dezvoltarea Blattella germanica are o structură specifică a ouălor în ootecă (un pachet de ouă) și se desfășoară după cum urmează:

  1. Depunerea ouălor: Femelele mature ale gândacului german depun o ootecă, o capsulă specială care conține ouă. Această capsulă este adesea de formă ovală și are o consistență dură pentru a proteja ouăle de factorii externi.

  2. Ouale în interiorul ootecii: În interiorul ootecii, femelele depun ouăle într-un model organizat, cu un număr aproximativ de 30-40 de ouă. Femelele poartă ooteca pentru o anumită perioadă cu ele, după care o depun în zone izolate, cum ar fi o crăpătură într-un perete, în colțurile interioare ale dulapului sau în alte locuri protejate. În anumite condiții, femelele mature pot purta ootecile cu ele până când ouăle sunt gata să eclozeze.

  3. Eclozarea ouălor: După un anumit interval, care depinde de condiții de mediu precum temperatura și umiditatea, ouăle eclozează, eliberând nimfele (larvele) care încep să se dezvolte. Acestea sunt stadiile tinere ale gândacului și nu au aripi dezvoltate.

  4. Creșterea și dezvoltarea nimfelor: Nimfele cresc și se dezvoltă până când ating maturitatea. Ele trec prin mai multe etape de creștere pentru a-și atinge dimensiunea și aspectul final.

  5. Adultii: După ce nimfele ating stadiul de adulți, au aripile complet dezvoltate și sunt capabili să se reproduca, continuând astfel ciclul lor de viață.

Deși adulții au aripile crescute, nu pot să zboare, fiind subdezvoltate și alipite de corp. Cu toate acestea, pot să facă mișcări ale aripilor care îi ajută să planeze pe distanțe scurte, dar preferă să se deplaseze pe sol.

Dezvoltarea de la stadiu de ou la adult poate să dureze câteva luni, dar termenul este mult influențat de condițiile de temperatură și hrană, și cum se găsesc în general în apartamente și gospodării, unde temperatura ambientală este mai mare, se dezvoltă și se înmulțesc foarte repede. Ținând cont de acest lucru, în condițiile din România, în general stau în stadiul de ou aproximativ 14-20 zile, după care se transformă în nimfe care au nevoie de aproximativ 2 luni pentru a ajunge adulți. În ultimul stadiu (adult) trăiesc de la 6 luni până la 2 ani în funcție de zona în care se află.

Anatomie

Prin anatomia sa, gândacul german de bucătărie are un exoschelet dur, care îi acoperă corpul, și are funcția de susținere și menținere a formei, dar și un rol de protecție. Stratul de chitină este o componentă majoră a exoscheletului gândacilor și este alcătuit dintr-un polimer numit chitozan. Acest strat de chitină oferă rigiditate și stabilitate structurii exterioare a gândacilor. De asemenea, chitina este implicată în creșterea și dezvoltarea gândacilor, deoarece aceștia trebuie să modifice și să schimbe exoscheletul pentru a crește. Acest proces se numește năpârlire și implică eliminarea exoscheletului vechi și creșterea unuia nou sub el și nu ar fi posibil fără stratul de chitină din componența sa.

Chitina este un material extrem de rezistent, dar totuși flexibil, ceea ce permite gândacilor să-și desfășoare activitățile zilnice, cum ar fi deplasarea și căutarea hranei, în ciuda constrângerilor date de exoschelet, dar le oferă și o protecție sporită față de factorii externi și față de acțiunea substanțelor chimice.

Mediul de viață

Blattella germanica este o specie omnivoră, atrasă în special de carne, amidon, zahăr sau alimente grase, dar în lipsa acestor alimente mănâncă orice găsește. Se pot hrăni cu unele alimente sau resturi de alimente la care nici nu ne putem gândi, cum ar fi uleiurile sau grăsimile rămase pe veselă, pe aragaz sau pe blatul de bucătărie, mâncarea animalelor de companie, bucăți de fructe sau legume din gunoi, stropi de băuturile zaharoase rămase pe mobilier și pe jos sau resturi de pe vasele nespălate din chiuvetă, deci curățenia este un factor foarte important pentru ținerea sub control a acestui dăunător.

Gândacii de bucătărie pot să se hrănească și cu alți gândaci atunci când nu au alte surse de hrană sau gradul de infestare este foarte mare și nu au acces toți la alimente. Canibalismul face parte din comportamentul lor în lupta pentru supraviețuire și concurența pentru resursele limitate. Cei mai adesea, gândacii vii îi mănâncă pe cei morți în cuib, dar în anumite condiții pot consuma și ouăle sau larvele.

Trăind mai mult în interior, Blattella germanica nu are prădători naturali, are un ciclu reproductiv scurt și are capacitatea de a se ascunde în cele mai mici crăpături și locuri izolate, deci a ajuns să fie un dăunător foarte răspândit și greu de combatut. Au o viteză de deplasare foarte mare pentru dimensiunile lor, putând atinge viteze de aproape 4 km pe oră, ceea ce îi ajută să se protejeze de pericole și să se întoarcă în ascunzisuri la cel mai mic semn de pericol.

Științific s-a dovedit că sunt foarte rezistenți la radiații și pot supraviețui la doze care ar ucide multe alte organisme, de unde și teoria că gândacii de bucătărie ar supraviețui și în urma unui atac cu bombă atomică.

Pe lângă disconfortul vizual, gândacii de bucătărie pot transporta agenți patogeni și bacterii pe picioare sau pe corpul lor, ceea ce îi face potențiali vectori de boli în mediile casnice, deci combaterea lor și ținerea sub control este obligatorie. Cele mai întâlnite boli asociate cu gândacii de bucătărie ar fi Salmonela, E.Coli sau agentul patogen al Stafilococilor. Transportă aceste bacterii pe corpul lor, iar în momentul în care intră în contact cu alimentele sau cu diferite suprafețete din bucătărie, le infestează și de aici le iau mai departe oamenii.

Sunt în general adaptați mediilor calde și umede, având activitate maximă la temperaturi cuprinse între 25 și 33 de grade Celsius, deci spațiile interioare din industria alimentară unde se prepară mâncarea sunt ideale pentru acest dăunător. Aici găsesc surse de hrană și temperatura perfectă pentru a se dezvolta.

Gândacii de bucătărie pot supraviețui și la temperaturi mai scăzute, dar activitatea lor încetinește și reproducerea devine mai puțin eficientă în aceste condiții, deci este un dăunător mai întâlnit pe perioada sezonului cald. Pot supraviețui la temperaturi de până la 10 grade Celsius sau chiar mai scăzute, dar pe perioade limitate de timp, deci în zonele foarte reci dispar pe timpul iernii. În zonele în care temperatura nu coboară până la aceste temperaturi, pe timpul iernii pot intra într-o stare de hibernare care îi ajută să treacă peste sezonul rece, dar în această perioadă activitatea lor devine aproape inexistentă.

Temperaturile extreme, fie foarte ridicate sau foarte scăzute, pot duce la moartea gândacilor de bucătărie.

Gândacii germani se dezvoltă adesea în canalizări, subsoluri de bloc și pivnițe, fiind zone cu umiditate ridicată, temperatură medie constantă și nepopulate, deci se pot înmulți și pune stăpânire pe astfel de încăperi fără să fie deranjați. Aici pot găsi mâncare de la gunoi sau mâncarea depozitată.

Se deplasează prin zonele prin care trec tevile în interior sau prin spațiile tehnice, ajungând astfel în zonele populate. Bucătăriile și zonele pentru gătit sunt căutate datorită surselor constante de hrană, deci odată ajunși în astfel de spații își vor face cuiburile prin dulapurile sau depozitele de alimente, prin mobilier sau prin electrocasnice. Dacă au multe locuri prin care se pot ascunde, va fi foarte greu să se elimine cu totul, doar se va putea ține sub control infestarea. Câteva ouă rămase după efectuarea tratamentelor pot duce la reinfestarea spațiului în doar câteva luni, și cum în bucătăria unui restaurant sunt foarte multe obiecte sau zone în care se pot ascunde, este foarte probabil ca acest lucru să se întâmple, deci intervențiile trebuie făcute constant în astfel de spații. Deoarece de cele mai multe ori ajung într-un spațiu de la subsol, din depozite sau de la vecini, este foarte important să se izoleze și să se blocheze toate crăpăturile și locurile prin care pot ajunge gândacii în interior.

Blatta germanica poate supraviețui pe perioade lungi fără hrană, chiar și până la 4 săptămâni, și se pot deplasa pe distanțe mari în căutare de hrană, astfel este un dăunător foarte rezistent adaptat să supraviețuiască și să prospere în medii diverse, deci cazurile de infestare cu gândaci de bucătărie sunt foarte întâlnite.


  1. Tratamentul de dezinsecție împotriva gândacilor de bucătărie

Tratamentele împotriva gândacilor de bucătărie sunt, în general, tratamente de interior, fiind izolate cazurile în care aceștia apar și în exterior. Pot să mai apară în zone acoperite, cum ar fi o ghenă de gunoi situată în vecinătatea unui bloc, într-o bucătărie de vară dintr-un foisor sau într-un depozit semideschis, dar în aceste cazuri tratamentele se efectuează la fel ca cele de interior.

Nu sunt dăunători care apar prin vegetație, pe exterior în jurul casei sau a blocurilor sau prin parcuri. Dacă este semnalată prezența lor în astfel de zone, mai mult ca sigur există o infestare masivă într-un spațiu interior în apropiere, deci trebuie căutată acea zonă și pe lângă tratamentul zonal să se intervină și să se elimine sursa.

Pentru combaterea gândacilor de bucătărie se pot face tratamente cu insecticide de contact aplicate prin pulverizare cu aparatură specifică tratamentelor de dezinsecție, cu insecticide cu atractant de tip momeală sau cu capcane adezive, dar cele din urmă mai mult cu rol de monitorizare sau de prevenție, nu de combatere.

Dar, deoarece principala cauză a apariției acestora este lipsa curățeniei și sunt atrași de resturile de alimente lăsate prin spațiu, igienizarea și curățarea spațiului este obligatorie, și de multe ori este mai importantă decât efectuarea efectivă a tratamentelor.

Igienizarea

Într-o bucătărie trebuie insistat pe zonele de risc, unde pot să-și facă cuib gândacii și pot găsi alimente:

  • Electrocasnicele trebuie curățate periodic deoarece în acestea pot rămâne resturi de grăsime și mâncare.

  • Trebuie curățată suprafața aragazului, zonele de sub și din spatele acestuia.

  • Frigiderele și cuptoarele cu microunde trebuie verificate și curățate inclusiv pe partea din spate, deoarece căldura emisă de motoarele electrice creează un mediu de viață perfect pentru gândaci.

  • Chiuveta trebuie spălată zilnic și nu trebuie lăsate vasele nespălate în ea.

  • Gunoiul trebuie să aibă capac și zona în care este amplasat să fie constant curățată și dezinfectată.

  • Alimentele se vor păstra în recipiente sigilate, în frigider sau în spații special amenajate închise.

  • Spațiul se va aspira constant pentru a îndepărta firimiturile.

  • Alimentele din dulapuri care nu trebuie să stea la rece trebuie păstrate în pungi bine închise sau în caserole.

Pe lângă efectuarea constantă a curățeniei și menținerea ei trebuie închise toate zonele prin care pot patrunde gândacii în încăpere. Se vor avea în vedere următoarele:

  • Aplicarea unei site cu ochi mici peste scurgerile și aerisirile care comunică cu spațiul interior, astfel încât să se poată scurge apa, dar să nu poată intra pe acolo gândacii.

  • Izolarea cu silicon a găurilor din pereți care comunică cu subsolul sau vecinii, de lângă tevile de căldură, tevile de apă sau de gaz.

  • Izolarea instalației de aer condiționat, atât a furtunului cât și a aparatului dacă unitatea exterioară dă într-o zonă în care se depozitează gunoiul sau în zona subsolului.

  • Aranjarea spațiului unde se ține gunoiul astfel încât să se poată curăța cu ușurință și să se închidă pentru a nu ajunge gândacii în sau din zona respectivă.

  • Aplicarea de silicon pe la ramele ușilor și a geamurilor dacă acestea comunică cu zone de risc. Gândacii pot patrunde în interiorul tocurilor pentru a-și face cuib acolo, de unde vor ieși noaptea în căutare de hrană și vor infesta tot spațiul.

Curățarea și izolarea spațiului intră în responsabilitatea beneficiarilor, dar operatorul de servicii DDD trebuie să se asigure că acesta va face aceste lucruri. Se va face o inspecție a spațiului și se va întocmi un raport cu proceduri ce trebuie efectuate de către beneficiar pentru prevenție.

Dacă în spațiul tratat nu se va face curat constant și nu se vor bloca căile de acces, spațiul va fi reinfestat mult mai repede. Prevenția face parte integrată din tratamentul împotriva gândacilor de bucătărie.

Tratamentul chimic

Împotriva gândacilor germani de bucătărie, tratamentele chimice se fac cu insecticide de contact și cu insecticide sub formă de gel, de tip momeală cu atractant.

În cazul insecticidelor de contact, cele mai bune rezultate se obțin prin pulverizare, deoarece substanța este direct aplicată pe zona prin care umblă gândacii și rămâne cel mai bine pe zona tratată, această aplicare având și particula cea mai mare. Se va pulveriza soluția pe la colțurile de jos, pe podea și pe perete în sus de la colțuri pe o suprafață de aproximativ 20-30 centimetri, pe la tocul ușilor și a geamurilor, prin spatele mobilierului, pe sub și în spatele electrocasnicelor. Într-un spațiu deschis, gândacii se vor deplasa pe la colțuri, deci oricare ar fi în traseul lor, dacă se va face un tratament perimetral, aceștia vor ajunge inevitabil prin zonele în care s-a aplicat soluția. Nu se va face pulverizarea pe toată suprafața podelei, prin mijlocul camerei sau pe pereți.

Într-un spațiu în care sunt mai multe lucruri, cum ar fi obiectele de mobilier, frigiderele, canapele, etc., trebuie făcut în plus tratamentul și în jurul acestora, aplicându-se soluția de lucru perimetral, pe la baza, pe sub și în spatele lor, și pe orice zonă pot să stea ascunși gândacii. Soluția se poate aplica și în interiorul dulapurilor sau a rafturilor dacă acestea sunt gole anterior și sunt gândaci acolo, dar după trebuie curățate foarte bine zonele care intră în contact cu alimentele. Nu se va aplica insecticidul peste veselă, alimente sau alte obiecte sensibile care pot fi deteriorate sau se consumă.

Se insista în zona în care se depozitează gunoiul, chiar dacă este într-un dulap mai mic sau într-un spațiu mai mare special amenajat, pulverizându-se pe toată suprafața coșului sau a tomberonului și pe toți pereții din jur, fiind o zonă prielnică dezvoltării gândacilor.

Se verifică zonele în care sunt depozitate alimentele, și se va aplica soluția și acolo dacă gândacii sunt și acolo, dar doar după ce sunt scoase alimentele. Într-un subsol sau un spațiu mai murdar, unde gradul de infestare este foarte mare, pulverizarea se poate face pe toată suprafața pereților, pe tevile de apă, prin canalizare sau peste tot pe unde se observă gândacii. Fiind un mediu umed și cu pereți poroși, prielnic dezvoltării și înmulțirii gândacilor, aplicarea pe o zonă extinsă va oferi rezultate mai bune.

Aparatură

În funcție de zona și suprafața, tratamentele prin pulverizare se pot face cu:

Pulverizatorul manual de mână cu volum de 5-10 litri

Această metodă se poate folosi pentru spații cu suprafețe mai mici, de până la 200-300 metri pătrați, spații mai sensibile și mai aglomerate, cum ar fi apartamentele, birourile, cafenelele, magazinele de cartier sau depozitele cu suprafețe mai mici. Se poate utiliza și pe suprafețe mai mari, dar tratamentul va dura mai mult deoarece trebuie umplut rezervorul de mai multe ori.

Pulverizatorul manual de spate

Acestea au un volum mai mare de 12-20 litri, se pun în spate, cu o mână se face presiune și cu cealaltă se pulverizează, astfel se va putea menține o presiune constantă și se va acoperi o suprafață mai mare cu un rezervor. Se folosește în spații cu suprafețe mai mari de până la 1000 mp, unde nu sunt foarte multe lucruri în încăpere și vă este mai ușor să vă deplasați cu pulverizatorul în spate. Este indicată pentru scări de bloc, subsoluri, restaurante, bucătării de restaurant, depozite cu dimensiuni medii sau sedii de firmă.

Pulverizatorul electric de spate

Pulverizatorul electric de spate este asemănător cu pulverizatorul manual de spate, dar presiunea se face cu ajutorul unei pompe cu acționare electrică, deci pulverizarea va avea presiune constantă și aplicarea va fi mai rapidă. Se poate folosi ca alternativă la pompa manuală, și în plus pentru suprafețe mai mari, de până la 1500-2000 mp, cum ar fi clădirile de birouri, centrele comerciale, depozitele de alimente, etc.

Atomizorul

Deși particula pulverizată este mai mică și jetul nu este la fel de precis ca în cazul aplicării cu pulverizatorul de joasă presiune, în anumite situații se poate utiliza și atomizorul pentru tratamentul împotriva gândacilor. În general, se va utiliza unde nu sunt obiecte sensibile în spațiu și suprafața este mai mare, cum ar fi un subsol de bloc, un depozit, o hală de producție sau o fabrică.


Unde gradul de infestare este foarte mare, și gândacii sunt în locuri ascunse, prin mobilier, în interiorul electrocasnicelor mai mari, în plintă, sau în tocul ușilor și a geamurilor, pe lângă tratamentul prin pulverizare se recomandă să se facă și un tratament prin nebulizare, cu generatorul ULV de purtat în mână. Ceața creată se va pulveriza în aer pentru a acoperi întregul volum al încăperii. În acest fel, pe lângă efectul de Knock-Out specific tratamentului de contact, ceața creată are și efect de Flush-Out, iritând și agitând gândacii pentru a intra în contact cu soluția aplicată anterior.

Pentru un efect cât mai bun, nebulizarea se va face imediat după aplicarea tratamentului prin pulverizare. Operatorul va începe aplicarea dintr-un capăt al încăperii sau din mijlocul acesteia dacă e suprafața mai mică, și se va retrage spre ușă, astfel încât să nu intre în contact cu ceata creată. În acest fel, particula pulverizată nu va ajunge nici în interiorul nebulizatorului, care pentru a funcționa trage aer din încăpere, deci nu va fi afectat în timp.

Generatoare ULV

NU se recomandă tratamentul prin termonebulizare în cazul gândacilor de bucătărie sau a altor insecte țărătoare deoarece ceața caldă se ridică de la sol, deci particula pulverizată nu va intra în contact cu dăunătorii care umblă pe suprafețe. Se poate utiliza termonebulizarea doar acolo unde gândacii sunt ascunși și nu se poate ajunge la ei. Ca exemplu în tavanul fals al unei clădiri, prin zona prin care urcă tevile din subsol în bloc sau unde sunt gândacii băgați în spatele gresiei sau a lambriului de pe pereți. În acest caz, fiind vorba de spații interioare, se recomandă un termonebulizator de mână BY Mini 100 sau Igeba TF 34, fiind mai mic decât restul produselor din aceeași gamă.

Insecticide

Insecticidul de contact aplicat prin pulverizare se va alege în funcție de zona care trebuie tratată.

Într-un spațiu curat, pentru un tratament de întreținere, unde nu sunt probleme foarte mari, se poate utiliza un produs cu remanență mai mare, respectiv un insecticid sub forma de Suspensie Concentrată, Granule dispersabile în apă sau Pulvere dispersabilă în apă. În general, aceste formulări nu au miros, nu pătează și au un efect în timp, dar trebuie aplicate pe zone mai curate, neporoase și în spații în care umiditatea nu este foarte mare. Sunt potrivite pentru hoteluri, clădiri de birouri, centre comerciale, muzee, clădiri administrative sau bănci. La aceste spații, dacă tratamentele se fac de întreținere, intervențiile se fac la intervalele solicitate de normele în vigoare, respectiv o dată pe lună dacă este domeniu alimentar sau o dată la trei luni dacă este non-alimentar.

Insecticide cu remanență

Pentru tratamentele de combatere se recomandă să se utilizeze insecticide cu efect de șoc puternic și cu miros iritant, care să agite insectele în momentul aplicării. În felul acesta vor intra în contact pe loc cu substanța aplicată, deci efectul va fi unul de moment.

Cum apariția și dezvoltarea gândacilor este legată de curăție, de cele mai multe ori acest dăunător apare în zonele mai murdare și cu umiditate mai mare, cum ar fi subsolurile de bloc, depozitele alimentare, bucătăria unui restaurant sau la ghena de gunoi. În aceste spații, pereții poroși, praful sau umiditatea reduc efectul insecticidelor în timp, astfel nu este indicat să se folosească insecticide cu remanență pentru combatere.

Se recomandă insecticidele sub forma de Emulsie Concentrată, Emulsie în Dispersie Apoasă sau alte produse care, prin substanța activă și solventul din compoziție, au efect de șoc cât mai puternic. Suplimentar, în aceste zone, după cum este menționat și mai sus, se va face și nebulizare, cu aceleași insecticide de șoc fiind singurele formulări ce pot fi aplicate prin această metodă.

Insecticide cu efect de șoc

În cazul în care nu dețineți un nebulizator sau spațiul are o suprafață mai mică, tratamentul cu ceață rece pentru efectul de Flush-Out poate fi înlocuit cu doze aerosol sau doze fumigene.

Dacă gradul de infestare este mare, se va repeta tratamentul la 14-16 zile, aceasta fiind perioada la care ies gândacii din ouă, și ulterior, în funcție de rezultate, se vor face tratamente periodice la o lună sau la trei luni conform normelor în vigoare.

Exterminarea gândacilor de bucătărie ar trebui să se facă în două tratamente, dar dacă într-un spațiu au fost lăsați să se înmulțească și să se dezvolte pe perioade mai lungi de timp, se poate să fie nevoie de mai multe intervenții.

De asemenea, pentru gândaci vă recomandăm și utilizarea gelurilor insecticide, care sunt momeli gata de utilizat (RB). Acestea au un efect foarte bun, se aplică ușor și au o remanență mare. Se pot utiliza individual, fără a se mai face un tratament cu un insecticid de contact, sau suplimentar tratamentului de pulverizare și cu ULV-ul. Se pot utiliza doar gelurile insecticide la tratamentele de întreținere, unde nu este gradul mare de infestare și nu este nevoie de un efect de șoc puternic, cum ar fi magazinele alimentare, cabinetele stomatologice sau clinici, apartamentele, sediile de birouri, restaurantele, brutăriile, etc. Avantajul gelurilor insecticide pentru gândaci este că nu trebuie eliberat spațiul în momentul aplicării, astfel la unele contracte se pot face tratamentele chiar și în timpul zilei când în zona tratată se află și alte persoane. Efectul produselor de tip RB se vede după 5-7 zile de la aplicare, astfel într-o zonă în care se află gândaci în spațiu și este nevoie de un efect mai rapid nu se recomandă să se folosească doar gel, chiar dacă este o suprafață mai mică.

Se recomandă să se utilizeze suplimentar tratamentului cu insecticidele de contact acolo unde gândacii sunt în zone ascunse, și nu ajunge soluția pulverizată la ei. Astfel se va obține și un tratament de șoc și un tratament de remanențe. Ca exemplu, se pot pune picăturile de gel suplimentar tratamentului de contact într-o bucătărie de restaurant prin dulapuri, prin spatele electrocasnicelor, prin zonele de depozitare a alimentelor, prin găurile de la gresie sau faianță, etc.

Sunt cazuri în care tratamentele cu insecticidele de contact nu au rezultate, indiferent de produsul ales și de metoda de aplicare. Acest lucru se poate întâmpla atunci când gândacii de bucătărie au dezvoltat imunitate în timp la o grupă de produse sau sunt băgați prin locuri prin care nu patrunde nici ceața caldă. În aceste situații, tratamentele cu gel sunt singurele ce vor avea eficiență, deoarece atrag gândacii să consume din soluție, și printr-un efect de cascada vor afecta și dăunătorii din cuib. Insecticidele sub formă de gel se bazează pe faptul că gândacii vii îi mănâncă pe cei morți, deci dacă un gândac va consuma din gel, se va întoarce în cuib și va muri acolo, toată colonia va fi afectată în momentul în care va consuma din el. Astfel, cu acest tratament nu este nevoie să ajungeți cu gelul până în locurile în care se ascund gândacii, ci trebuie să îl aplicați cât mai aproape de zona în care au fost observați, și de acolo se va declanșa un efect în cascada.

Pentru rezultate mai bune, insecticidele sub formă de gel se aplică la 7-10 zile distanță față de tratamentul prin pulverizare, pentru a permite gândacilor să ajungă la momeală, să consume din ea și să se întoarcă în cuib. În felul acest vor fi targetați la tratamentul cu gel gândacii care sunt în locuri ascunse, cei de la vedere fiind omorâți de tratamentele cu insecticide de contact.

În plus, insecticidele sub formă de gel au o remanență îndelungată, de 3-4 luni dacă picăturile aplicate nu sunt șterse, deci nu este necesară aplicarea lor foarte des.

Insecticide gel

Pentru gelurile cu volum mai mare, de 30 grame aveți nevoie de un aplicator, care va doza și va face aplicarea mai precisă și ușoară datorita reglajelor mai fine și a capetelor de aplicare.

Capcane

Împotriva gândacilor se mai pot utiliza și capcane cu atractant, care se vor plasa prin zonele prin care sunt activi sau pot să intre în spațiu. În momentul în care vor trece prin apropierea capcanei, vor fi atrași de atracția din componența capcanei și când vor încerca să ajungă la aceasta, gândacii vor rămâne lipiți pe adeziv. De menționat este faptul că prin aplicarea capcanelor cu adeziv nu veți elimina cuiburile, ci doar veți prinde gândacii în stadiul de nimfă sau adult, deci nu se poate efectua un tratament de combatere doar cu capcane adezive. Sunt folosite pentru monitorizare sau pentru verificarea eficienței tratamentelor chimice. Ca exemplu, dacă de la o intervenție la alta gândacii tot nu dispar, se pot pune mai multe capcane cu adeziv prin spațiu la distanțe de câțiva metri între ele. La câteva zile se verifică toate capcanele, și dacă pe unele se vor găsi mai mulți gândaci morți, înseamnă că sursa infestării sau cuiburile sunt în apropiere. Prin mutarea și monitorizarea periodică a capcanelor se poate găsi mai repede zona din care apar daunatorii.

Se pot utiliza la tratamentele de întreținere care trebuie făcute în baza contractului, deoarece, la fel ca și gelul insecticid, se pot plasa în spațiul tratat când sunt și alte persoane prezente.

De asemenea, se mai recomandă utilizarea capcanelor cu adeziv acolo unde sursa de infestare nu este în zona tratată, iar gândacii vin "de la vecini". Prin amplasarea capcanelor între zona de unde vin și spațiul care se dorește a fi protejat, se vor prinde gândacii înainte să ajungă înăuntru și să se înmulțească. Se pot pune lângă gunoi de la un tratament la altul, în zona scurgerilor sau a aerisirilor care comunică cu subsolul. Nu sunt indicate pentru zonele cu umiditate mare sau în care se spală constant pe jos, fiind din carton. Nu este indicat să folosiți capcane cu adeziv atunci când aplicați și gelul insecticid, deoarece prin prinderea gândacilor în capcane reduceți numărul de insecte care pot consuma din momeală RB și efectul în cascada va fi întârziat.

Capcane cu adeziv

Echipamente de protecție

Fiind tratamente chimice, este important să folosiți un echipament de protecție complet în cazul aplicării insecticidelor de contact împotriva gândacilor de bucătărie, respectiv combinezon antichimic, mască de protecție cu filtre pe toată fața sau semimască cu ochelari, și mănuși de protecție. În funcție de caz, se poate opta și pentru cizme de cauciuc sau încălțăminte impermeabilă de protecție.

Pentru tratamentele cu gel se pot folosi doar mănușile de protecție, deoarece acestea nu au miros și nu creează vapori în momentul aplicării.

  1. Identificarea gândacilor de bucătărie, reproducerea acestora și mediul de viață

Gândacii de bucătărie sunt insecte târâtoare care aparțin ordinului Blattodea și pot fi întâlniți în orice tip de spațiu, pe toată perioada anului, indiferent de sezon, cu precădere în interior.

Cea mai întâlnită specie este Blattella germanica, cunoscută sub numele de gândacul german sau gândacul galben de bucătărie. În interior pot să mai apară și alte specii de gândaci, cum ar fi Blatta orientalis, cunoscută ca și gândacul negru de canalizare, sau Periplaneta australasiae, cunoscut ca și gândacul de canalizare american, dar aceste două specii se dezvoltă în spații cu umiditate mai mare, cum ar fi canalizările sau subsolurile de bloc, și de acolo apar ocazional în bucătărie sau în interior. Nu își fac cuibul în zone populate, ci în zone mai izolate.

Gândacul de bucătărie este cea mai răspândită specie de gândaci la nivel mondial și se întâlnește în cele mai multe cazuri în industrii legate de domeniul alimentar, cum ar fi restaurantele, cafenelele, unitățile de procesare a alimentelor, hotelurile sau locurile unde se consumă sau există alimente ce nu sunt depozitate corespunzător, respectiv prin casele de bătrâni, spitale, zona gunoaielor din subsolurile de bloc și chiar locuințele. Nu este un dăunător rezistent la temperaturi scăzute, deci apare și se dezvoltă cu precădere în interior, dar cu excepții se poate întâlni în exterior, lângă zonele populate.

Identificare

Gândacul german de bucătărie este o insectă nocturnă, activă pe timpul nopții, dar ocazional apare și pe timpul zilei, mai ales acolo unde gradul de infestare este foarte mare și sunt deranjați din cuiburile lor. Ei încep să iasă din ascunzisuri pe înserate, dar nu atunci când în spațiul infestat este prezent omul sau există zgomot. De cele mai multe ori, infestarea cu gândaci de bucătărie se observă noaptea, când se intră în spațiu și se aprinde lumina, ceea ce îi agită și îi dezorientează, astfel că încep să se miște cu viteză în căutarea unui loc în care să se ascundă.

Așa se pot și identifica, dar și după aspectul specific. Aceștia au o culoare maro deschis spre cafeniu, cu două dungi închise aproape paralele pe spate. Femelele au o culoare puțin mai închisă decât masculii, sunt mai mari și au corpul mai robust, dar diferențele nu sunt foarte clare la prima vedere. Nimfele au o culoare maro închis până la negru, din acest motiv în unele stadii de dezvoltare uneori se pot confunda cu alte insecte.

Reproducerea

Ca majoritatea insectelor, gândacii de bucătărie trec printr-un proces de dezvoltare care implică mai multe stadii, numite "metamorfoze". Gândacii de bucătărie trec printr-o metamorfoză incompletă, sărind peste etapa de pupă, care este prezentă la alte insecte. Dezvoltarea Blattella germanica are o structură specifică a ouălor în ootecă (un pachet de ouă) și se desfășoară după cum urmează:

  1. Depunerea ouălor: Femelele mature ale gândacului german depun o ootecă, o capsulă specială care conține ouă. Această capsulă este adesea de formă ovală și are o consistență dură pentru a proteja ouăle de factorii externi.

  2. Ouale în interiorul ootecii: În interiorul ootecii, femelele depun ouăle într-un model organizat, cu un număr aproximativ de 30-40 de ouă. Femelele poartă ooteca pentru o anumită perioadă cu ele, după care o depun în zone izolate, cum ar fi o crăpătură într-un perete, în colțurile interioare ale dulapului sau în alte locuri protejate. În anumite condiții, femelele mature pot purta ootecile cu ele până când ouăle sunt gata să eclozeze.

  3. Eclozarea ouălor: După un anumit interval, care depinde de condiții de mediu precum temperatura și umiditatea, ouăle eclozează, eliberând nimfele (larvele) care încep să se dezvolte. Acestea sunt stadiile tinere ale gândacului și nu au aripi dezvoltate.

  4. Creșterea și dezvoltarea nimfelor: Nimfele cresc și se dezvoltă până când ating maturitatea. Ele trec prin mai multe etape de creștere pentru a-și atinge dimensiunea și aspectul final.

  5. Adultii: După ce nimfele ating stadiul de adulți, au aripile complet dezvoltate și sunt capabili să se reproduca, continuând astfel ciclul lor de viață.

Deși adulții au aripile crescute, nu pot să zboare, fiind subdezvoltate și alipite de corp. Cu toate acestea, pot să facă mișcări ale aripilor care îi ajută să planeze pe distanțe scurte, dar preferă să se deplaseze pe sol.

Dezvoltarea de la stadiu de ou la adult poate să dureze câteva luni, dar termenul este mult influențat de condițiile de temperatură și hrană, și cum se găsesc în general în apartamente și gospodării, unde temperatura ambientală este mai mare, se dezvoltă și se înmulțesc foarte repede. Ținând cont de acest lucru, în condițiile din România, în general stau în stadiul de ou aproximativ 14-20 zile, după care se transformă în nimfe care au nevoie de aproximativ 2 luni pentru a ajunge adulți. În ultimul stadiu (adult) trăiesc de la 6 luni până la 2 ani în funcție de zona în care se află.

Anatomie

Prin anatomia sa, gândacul german de bucătărie are un exoschelet dur, care îi acoperă corpul, și are funcția de susținere și menținere a formei, dar și un rol de protecție. Stratul de chitină este o componentă majoră a exoscheletului gândacilor și este alcătuit dintr-un polimer numit chitozan. Acest strat de chitină oferă rigiditate și stabilitate structurii exterioare a gândacilor. De asemenea, chitina este implicată în creșterea și dezvoltarea gândacilor, deoarece aceștia trebuie să modifice și să schimbe exoscheletul pentru a crește. Acest proces se numește năpârlire și implică eliminarea exoscheletului vechi și creșterea unuia nou sub el și nu ar fi posibil fără stratul de chitină din componența sa.

Chitina este un material extrem de rezistent, dar totuși flexibil, ceea ce permite gândacilor să-și desfășoare activitățile zilnice, cum ar fi deplasarea și căutarea hranei, în ciuda constrângerilor date de exoschelet, dar le oferă și o protecție sporită față de factorii externi și față de acțiunea substanțelor chimice.

Mediul de viață

Blattella germanica este o specie omnivoră, atrasă în special de carne, amidon, zahăr sau alimente grase, dar în lipsa acestor alimente mănâncă orice găsește. Se pot hrăni cu unele alimente sau resturi de alimente la care nici nu ne putem gândi, cum ar fi uleiurile sau grăsimile rămase pe veselă, pe aragaz sau pe blatul de bucătărie, mâncarea animalelor de companie, bucăți de fructe sau legume din gunoi, stropi de băuturile zaharoase rămase pe mobilier și pe jos sau resturi de pe vasele nespălate din chiuvetă, deci curățenia este un factor foarte important pentru ținerea sub control a acestui dăunător.

Gândacii de bucătărie pot să se hrănească și cu alți gândaci atunci când nu au alte surse de hrană sau gradul de infestare este foarte mare și nu au acces toți la alimente. Canibalismul face parte din comportamentul lor în lupta pentru supraviețuire și concurența pentru resursele limitate. Cei mai adesea, gândacii vii îi mănâncă pe cei morți în cuib, dar în anumite condiții pot consuma și ouăle sau larvele.

Trăind mai mult în interior, Blattella germanica nu are prădători naturali, are un ciclu reproductiv scurt și are capacitatea de a se ascunde în cele mai mici crăpături și locuri izolate, deci a ajuns să fie un dăunător foarte răspândit și greu de combatut. Au o viteză de deplasare foarte mare pentru dimensiunile lor, putând atinge viteze de aproape 4 km pe oră, ceea ce îi ajută să se protejeze de pericole și să se întoarcă în ascunzisuri la cel mai mic semn de pericol.

Științific s-a dovedit că sunt foarte rezistenți la radiații și pot supraviețui la doze care ar ucide multe alte organisme, de unde și teoria că gândacii de bucătărie ar supraviețui și în urma unui atac cu bombă atomică.

Pe lângă disconfortul vizual, gândacii de bucătărie pot transporta agenți patogeni și bacterii pe picioare sau pe corpul lor, ceea ce îi face potențiali vectori de boli în mediile casnice, deci combaterea lor și ținerea sub control este obligatorie. Cele mai întâlnite boli asociate cu gândacii de bucătărie ar fi Salmonela, E.Coli sau agentul patogen al Stafilococilor. Transportă aceste bacterii pe corpul lor, iar în momentul în care intră în contact cu alimentele sau cu diferite suprafețete din bucătărie, le infestează și de aici le iau mai departe oamenii.

Sunt în general adaptați mediilor calde și umede, având activitate maximă la temperaturi cuprinse între 25 și 33 de grade Celsius, deci spațiile interioare din industria alimentară unde se prepară mâncarea sunt ideale pentru acest dăunător. Aici găsesc surse de hrană și temperatura perfectă pentru a se dezvolta.

Gândacii de bucătărie pot supraviețui și la temperaturi mai scăzute, dar activitatea lor încetinește și reproducerea devine mai puțin eficientă în aceste condiții, deci este un dăunător mai întâlnit pe perioada sezonului cald. Pot supraviețui la temperaturi de până la 10 grade Celsius sau chiar mai scăzute, dar pe perioade limitate de timp, deci în zonele foarte reci dispar pe timpul iernii. În zonele în care temperatura nu coboară până la aceste temperaturi, pe timpul iernii pot intra într-o stare de hibernare care îi ajută să treacă peste sezonul rece, dar în această perioadă activitatea lor devine aproape inexistentă.

Temperaturile extreme, fie foarte ridicate sau foarte scăzute, pot duce la moartea gândacilor de bucătărie.

Gândacii germani se dezvoltă adesea în canalizări, subsoluri de bloc și pivnițe, fiind zone cu umiditate ridicată, temperatură medie constantă și nepopulate, deci se pot înmulți și pune stăpânire pe astfel de încăperi fără să fie deranjați. Aici pot găsi mâncare de la gunoi sau mâncarea depozitată.

Se deplasează prin zonele prin care trec tevile în interior sau prin spațiile tehnice, ajungând astfel în zonele populate. Bucătăriile și zonele pentru gătit sunt căutate datorită surselor constante de hrană, deci odată ajunși în astfel de spații își vor face cuiburile prin dulapurile sau depozitele de alimente, prin mobilier sau prin electrocasnice. Dacă au multe locuri prin care se pot ascunde, va fi foarte greu să se elimine cu totul, doar se va putea ține sub control infestarea. Câteva ouă rămase după efectuarea tratamentelor pot duce la reinfestarea spațiului în doar câteva luni, și cum în bucătăria unui restaurant sunt foarte multe obiecte sau zone în care se pot ascunde, este foarte probabil ca acest lucru să se întâmple, deci intervențiile trebuie făcute constant în astfel de spații. Deoarece de cele mai multe ori ajung într-un spațiu de la subsol, din depozite sau de la vecini, este foarte important să se izoleze și să se blocheze toate crăpăturile și locurile prin care pot ajunge gândacii în interior.

Blatta germanica poate supraviețui pe perioade lungi fără hrană, chiar și până la 4 săptămâni, și se pot deplasa pe distanțe mari în căutare de hrană, astfel este un dăunător foarte rezistent adaptat să supraviețuiască și să prospere în medii diverse, deci cazurile de infestare cu gândaci de bucătărie sunt foarte întâlnite.


  1. Tratamentul de dezinsecție împotriva gândacilor de bucătărie

Tratamentele împotriva gândacilor de bucătărie sunt, în general, tratamente de interior, fiind izolate cazurile în care aceștia apar și în exterior. Pot să mai apară în zone acoperite, cum ar fi o ghenă de gunoi situată în vecinătatea unui bloc, într-o bucătărie de vară dintr-un foisor sau într-un depozit semideschis, dar în aceste cazuri tratamentele se efectuează la fel ca cele de interior.

Nu sunt dăunători care apar prin vegetație, pe exterior în jurul casei sau a blocurilor sau prin parcuri. Dacă este semnalată prezența lor în astfel de zone, mai mult ca sigur există o infestare masivă într-un spațiu interior în apropiere, deci trebuie căutată acea zonă și pe lângă tratamentul zonal să se intervină și să se elimine sursa.

Pentru combaterea gândacilor de bucătărie se pot face tratamente cu insecticide de contact aplicate prin pulverizare cu aparatură specifică tratamentelor de dezinsecție, cu insecticide cu atractant de tip momeală sau cu capcane adezive, dar cele din urmă mai mult cu rol de monitorizare sau de prevenție, nu de combatere.

Dar, deoarece principala cauză a apariției acestora este lipsa curățeniei și sunt atrași de resturile de alimente lăsate prin spațiu, igienizarea și curățarea spațiului este obligatorie, și de multe ori este mai importantă decât efectuarea efectivă a tratamentelor.

Igienizarea

Într-o bucătărie trebuie insistat pe zonele de risc, unde pot să-și facă cuib gândacii și pot găsi alimente:

  • Electrocasnicele trebuie curățate periodic deoarece în acestea pot rămâne resturi de grăsime și mâncare.

  • Trebuie curățată suprafața aragazului, zonele de sub și din spatele acestuia.

  • Frigiderele și cuptoarele cu microunde trebuie verificate și curățate inclusiv pe partea din spate, deoarece căldura emisă de motoarele electrice creează un mediu de viață perfect pentru gândaci.

  • Chiuveta trebuie spălată zilnic și nu trebuie lăsate vasele nespălate în ea.

  • Gunoiul trebuie să aibă capac și zona în care este amplasat să fie constant curățată și dezinfectată.

  • Alimentele se vor păstra în recipiente sigilate, în frigider sau în spații special amenajate închise.

  • Spațiul se va aspira constant pentru a îndepărta firimiturile.

  • Alimentele din dulapuri care nu trebuie să stea la rece trebuie păstrate în pungi bine închise sau în caserole.

Pe lângă efectuarea constantă a curățeniei și menținerea ei trebuie închise toate zonele prin care pot patrunde gândacii în încăpere. Se vor avea în vedere următoarele:

  • Aplicarea unei site cu ochi mici peste scurgerile și aerisirile care comunică cu spațiul interior, astfel încât să se poată scurge apa, dar să nu poată intra pe acolo gândacii.

  • Izolarea cu silicon a găurilor din pereți care comunică cu subsolul sau vecinii, de lângă tevile de căldură, tevile de apă sau de gaz.

  • Izolarea instalației de aer condiționat, atât a furtunului cât și a aparatului dacă unitatea exterioară dă într-o zonă în care se depozitează gunoiul sau în zona subsolului.

  • Aranjarea spațiului unde se ține gunoiul astfel încât să se poată curăța cu ușurință și să se închidă pentru a nu ajunge gândacii în sau din zona respectivă.

  • Aplicarea de silicon pe la ramele ușilor și a geamurilor dacă acestea comunică cu zone de risc. Gândacii pot patrunde în interiorul tocurilor pentru a-și face cuib acolo, de unde vor ieși noaptea în căutare de hrană și vor infesta tot spațiul.

Curățarea și izolarea spațiului intră în responsabilitatea beneficiarilor, dar operatorul de servicii DDD trebuie să se asigure că acesta va face aceste lucruri. Se va face o inspecție a spațiului și se va întocmi un raport cu proceduri ce trebuie efectuate de către beneficiar pentru prevenție.

Dacă în spațiul tratat nu se va face curat constant și nu se vor bloca căile de acces, spațiul va fi reinfestat mult mai repede. Prevenția face parte integrată din tratamentul împotriva gândacilor de bucătărie.

Tratamentul chimic

Împotriva gândacilor germani de bucătărie, tratamentele chimice se fac cu insecticide de contact și cu insecticide sub formă de gel, de tip momeală cu atractant.

În cazul insecticidelor de contact, cele mai bune rezultate se obțin prin pulverizare, deoarece substanța este direct aplicată pe zona prin care umblă gândacii și rămâne cel mai bine pe zona tratată, această aplicare având și particula cea mai mare. Se va pulveriza soluția pe la colțurile de jos, pe podea și pe perete în sus de la colțuri pe o suprafață de aproximativ 20-30 centimetri, pe la tocul ușilor și a geamurilor, prin spatele mobilierului, pe sub și în spatele electrocasnicelor. Într-un spațiu deschis, gândacii se vor deplasa pe la colțuri, deci oricare ar fi în traseul lor, dacă se va face un tratament perimetral, aceștia vor ajunge inevitabil prin zonele în care s-a aplicat soluția. Nu se va face pulverizarea pe toată suprafața podelei, prin mijlocul camerei sau pe pereți.

Într-un spațiu în care sunt mai multe lucruri, cum ar fi obiectele de mobilier, frigiderele, canapele, etc., trebuie făcut în plus tratamentul și în jurul acestora, aplicându-se soluția de lucru perimetral, pe la baza, pe sub și în spatele lor, și pe orice zonă pot să stea ascunși gândacii. Soluția se poate aplica și în interiorul dulapurilor sau a rafturilor dacă acestea sunt gole anterior și sunt gândaci acolo, dar după trebuie curățate foarte bine zonele care intră în contact cu alimentele. Nu se va aplica insecticidul peste veselă, alimente sau alte obiecte sensibile care pot fi deteriorate sau se consumă.

Se insista în zona în care se depozitează gunoiul, chiar dacă este într-un dulap mai mic sau într-un spațiu mai mare special amenajat, pulverizându-se pe toată suprafața coșului sau a tomberonului și pe toți pereții din jur, fiind o zonă prielnică dezvoltării gândacilor.

Se verifică zonele în care sunt depozitate alimentele, și se va aplica soluția și acolo dacă gândacii sunt și acolo, dar doar după ce sunt scoase alimentele. Într-un subsol sau un spațiu mai murdar, unde gradul de infestare este foarte mare, pulverizarea se poate face pe toată suprafața pereților, pe tevile de apă, prin canalizare sau peste tot pe unde se observă gândacii. Fiind un mediu umed și cu pereți poroși, prielnic dezvoltării și înmulțirii gândacilor, aplicarea pe o zonă extinsă va oferi rezultate mai bune.

Aparatură

În funcție de zona și suprafața, tratamentele prin pulverizare se pot face cu:

Pulverizatorul manual de mână cu volum de 5-10 litri

Această metodă se poate folosi pentru spații cu suprafețe mai mici, de până la 200-300 metri pătrați, spații mai sensibile și mai aglomerate, cum ar fi apartamentele, birourile, cafenelele, magazinele de cartier sau depozitele cu suprafețe mai mici. Se poate utiliza și pe suprafețe mai mari, dar tratamentul va dura mai mult deoarece trebuie umplut rezervorul de mai multe ori.

Pulverizatorul manual de spate

Acestea au un volum mai mare de 12-20 litri, se pun în spate, cu o mână se face presiune și cu cealaltă se pulverizează, astfel se va putea menține o presiune constantă și se va acoperi o suprafață mai mare cu un rezervor. Se folosește în spații cu suprafețe mai mari de până la 1000 mp, unde nu sunt foarte multe lucruri în încăpere și vă este mai ușor să vă deplasați cu pulverizatorul în spate. Este indicată pentru scări de bloc, subsoluri, restaurante, bucătării de restaurant, depozite cu dimensiuni medii sau sedii de firmă.

Pulverizatorul electric de spate

Pulverizatorul electric de spate este asemănător cu pulverizatorul manual de spate, dar presiunea se face cu ajutorul unei pompe cu acționare electrică, deci pulverizarea va avea presiune constantă și aplicarea va fi mai rapidă. Se poate folosi ca alternativă la pompa manuală, și în plus pentru suprafețe mai mari, de până la 1500-2000 mp, cum ar fi clădirile de birouri, centrele comerciale, depozitele de alimente, etc.

Atomizorul

Deși particula pulverizată este mai mică și jetul nu este la fel de precis ca în cazul aplicării cu pulverizatorul de joasă presiune, în anumite situații se poate utiliza și atomizorul pentru tratamentul împotriva gândacilor. În general, se va utiliza unde nu sunt obiecte sensibile în spațiu și suprafața este mai mare, cum ar fi un subsol de bloc, un depozit, o hală de producție sau o fabrică.


Unde gradul de infestare este foarte mare, și gândacii sunt în locuri ascunse, prin mobilier, în interiorul electrocasnicelor mai mari, în plintă, sau în tocul ușilor și a geamurilor, pe lângă tratamentul prin pulverizare se recomandă să se facă și un tratament prin nebulizare, cu generatorul ULV de purtat în mână. Ceața creată se va pulveriza în aer pentru a acoperi întregul volum al încăperii. În acest fel, pe lângă efectul de Knock-Out specific tratamentului de contact, ceața creată are și efect de Flush-Out, iritând și agitând gândacii pentru a intra în contact cu soluția aplicată anterior.

Pentru un efect cât mai bun, nebulizarea se va face imediat după aplicarea tratamentului prin pulverizare. Operatorul va începe aplicarea dintr-un capăt al încăperii sau din mijlocul acesteia dacă e suprafața mai mică, și se va retrage spre ușă, astfel încât să nu intre în contact cu ceata creată. În acest fel, particula pulverizată nu va ajunge nici în interiorul nebulizatorului, care pentru a funcționa trage aer din încăpere, deci nu va fi afectat în timp.

Generatoare ULV

NU se recomandă tratamentul prin termonebulizare în cazul gândacilor de bucătărie sau a altor insecte țărătoare deoarece ceața caldă se ridică de la sol, deci particula pulverizată nu va intra în contact cu dăunătorii care umblă pe suprafețe. Se poate utiliza termonebulizarea doar acolo unde gândacii sunt ascunși și nu se poate ajunge la ei. Ca exemplu în tavanul fals al unei clădiri, prin zona prin care urcă tevile din subsol în bloc sau unde sunt gândacii băgați în spatele gresiei sau a lambriului de pe pereți. În acest caz, fiind vorba de spații interioare, se recomandă un termonebulizator de mână BY Mini 100 sau Igeba TF 34, fiind mai mic decât restul produselor din aceeași gamă.

Insecticide

Insecticidul de contact aplicat prin pulverizare se va alege în funcție de zona care trebuie tratată.

Într-un spațiu curat, pentru un tratament de întreținere, unde nu sunt probleme foarte mari, se poate utiliza un produs cu remanență mai mare, respectiv un insecticid sub forma de Suspensie Concentrată, Granule dispersabile în apă sau Pulvere dispersabilă în apă. În general, aceste formulări nu au miros, nu pătează și au un efect în timp, dar trebuie aplicate pe zone mai curate, neporoase și în spații în care umiditatea nu este foarte mare. Sunt potrivite pentru hoteluri, clădiri de birouri, centre comerciale, muzee, clădiri administrative sau bănci. La aceste spații, dacă tratamentele se fac de întreținere, intervențiile se fac la intervalele solicitate de normele în vigoare, respectiv o dată pe lună dacă este domeniu alimentar sau o dată la trei luni dacă este non-alimentar.

Insecticide cu remanență

Pentru tratamentele de combatere se recomandă să se utilizeze insecticide cu efect de șoc puternic și cu miros iritant, care să agite insectele în momentul aplicării. În felul acesta vor intra în contact pe loc cu substanța aplicată, deci efectul va fi unul de moment.

Cum apariția și dezvoltarea gândacilor este legată de curăție, de cele mai multe ori acest dăunător apare în zonele mai murdare și cu umiditate mai mare, cum ar fi subsolurile de bloc, depozitele alimentare, bucătăria unui restaurant sau la ghena de gunoi. În aceste spații, pereții poroși, praful sau umiditatea reduc efectul insecticidelor în timp, astfel nu este indicat să se folosească insecticide cu remanență pentru combatere.

Se recomandă insecticidele sub forma de Emulsie Concentrată, Emulsie în Dispersie Apoasă sau alte produse care, prin substanța activă și solventul din compoziție, au efect de șoc cât mai puternic. Suplimentar, în aceste zone, după cum este menționat și mai sus, se va face și nebulizare, cu aceleași insecticide de șoc fiind singurele formulări ce pot fi aplicate prin această metodă.

Insecticide cu efect de șoc

În cazul în care nu dețineți un nebulizator sau spațiul are o suprafață mai mică, tratamentul cu ceață rece pentru efectul de Flush-Out poate fi înlocuit cu doze aerosol sau doze fumigene.

Dacă gradul de infestare este mare, se va repeta tratamentul la 14-16 zile, aceasta fiind perioada la care ies gândacii din ouă, și ulterior, în funcție de rezultate, se vor face tratamente periodice la o lună sau la trei luni conform normelor în vigoare.

Exterminarea gândacilor de bucătărie ar trebui să se facă în două tratamente, dar dacă într-un spațiu au fost lăsați să se înmulțească și să se dezvolte pe perioade mai lungi de timp, se poate să fie nevoie de mai multe intervenții.

De asemenea, pentru gândaci vă recomandăm și utilizarea gelurilor insecticide, care sunt momeli gata de utilizat (RB). Acestea au un efect foarte bun, se aplică ușor și au o remanență mare. Se pot utiliza individual, fără a se mai face un tratament cu un insecticid de contact, sau suplimentar tratamentului de pulverizare și cu ULV-ul. Se pot utiliza doar gelurile insecticide la tratamentele de întreținere, unde nu este gradul mare de infestare și nu este nevoie de un efect de șoc puternic, cum ar fi magazinele alimentare, cabinetele stomatologice sau clinici, apartamentele, sediile de birouri, restaurantele, brutăriile, etc. Avantajul gelurilor insecticide pentru gândaci este că nu trebuie eliberat spațiul în momentul aplicării, astfel la unele contracte se pot face tratamentele chiar și în timpul zilei când în zona tratată se află și alte persoane. Efectul produselor de tip RB se vede după 5-7 zile de la aplicare, astfel într-o zonă în care se află gândaci în spațiu și este nevoie de un efect mai rapid nu se recomandă să se folosească doar gel, chiar dacă este o suprafață mai mică.

Se recomandă să se utilizeze suplimentar tratamentului cu insecticidele de contact acolo unde gândacii sunt în zone ascunse, și nu ajunge soluția pulverizată la ei. Astfel se va obține și un tratament de șoc și un tratament de remanențe. Ca exemplu, se pot pune picăturile de gel suplimentar tratamentului de contact într-o bucătărie de restaurant prin dulapuri, prin spatele electrocasnicelor, prin zonele de depozitare a alimentelor, prin găurile de la gresie sau faianță, etc.

Sunt cazuri în care tratamentele cu insecticidele de contact nu au rezultate, indiferent de produsul ales și de metoda de aplicare. Acest lucru se poate întâmpla atunci când gândacii de bucătărie au dezvoltat imunitate în timp la o grupă de produse sau sunt băgați prin locuri prin care nu patrunde nici ceața caldă. În aceste situații, tratamentele cu gel sunt singurele ce vor avea eficiență, deoarece atrag gândacii să consume din soluție, și printr-un efect de cascada vor afecta și dăunătorii din cuib. Insecticidele sub formă de gel se bazează pe faptul că gândacii vii îi mănâncă pe cei morți, deci dacă un gândac va consuma din gel, se va întoarce în cuib și va muri acolo, toată colonia va fi afectată în momentul în care va consuma din el. Astfel, cu acest tratament nu este nevoie să ajungeți cu gelul până în locurile în care se ascund gândacii, ci trebuie să îl aplicați cât mai aproape de zona în care au fost observați, și de acolo se va declanșa un efect în cascada.

Pentru rezultate mai bune, insecticidele sub formă de gel se aplică la 7-10 zile distanță față de tratamentul prin pulverizare, pentru a permite gândacilor să ajungă la momeală, să consume din ea și să se întoarcă în cuib. În felul acest vor fi targetați la tratamentul cu gel gândacii care sunt în locuri ascunse, cei de la vedere fiind omorâți de tratamentele cu insecticide de contact.

În plus, insecticidele sub formă de gel au o remanență îndelungată, de 3-4 luni dacă picăturile aplicate nu sunt șterse, deci nu este necesară aplicarea lor foarte des.

Insecticide gel

Pentru gelurile cu volum mai mare, de 30 grame aveți nevoie de un aplicator, care va doza și va face aplicarea mai precisă și ușoară datorita reglajelor mai fine și a capetelor de aplicare.

Capcane

Împotriva gândacilor se mai pot utiliza și capcane cu atractant, care se vor plasa prin zonele prin care sunt activi sau pot să intre în spațiu. În momentul în care vor trece prin apropierea capcanei, vor fi atrași de atracția din componența capcanei și când vor încerca să ajungă la aceasta, gândacii vor rămâne lipiți pe adeziv. De menționat este faptul că prin aplicarea capcanelor cu adeziv nu veți elimina cuiburile, ci doar veți prinde gândacii în stadiul de nimfă sau adult, deci nu se poate efectua un tratament de combatere doar cu capcane adezive. Sunt folosite pentru monitorizare sau pentru verificarea eficienței tratamentelor chimice. Ca exemplu, dacă de la o intervenție la alta gândacii tot nu dispar, se pot pune mai multe capcane cu adeziv prin spațiu la distanțe de câțiva metri între ele. La câteva zile se verifică toate capcanele, și dacă pe unele se vor găsi mai mulți gândaci morți, înseamnă că sursa infestării sau cuiburile sunt în apropiere. Prin mutarea și monitorizarea periodică a capcanelor se poate găsi mai repede zona din care apar daunatorii.

Se pot utiliza la tratamentele de întreținere care trebuie făcute în baza contractului, deoarece, la fel ca și gelul insecticid, se pot plasa în spațiul tratat când sunt și alte persoane prezente.

De asemenea, se mai recomandă utilizarea capcanelor cu adeziv acolo unde sursa de infestare nu este în zona tratată, iar gândacii vin "de la vecini". Prin amplasarea capcanelor între zona de unde vin și spațiul care se dorește a fi protejat, se vor prinde gândacii înainte să ajungă înăuntru și să se înmulțească. Se pot pune lângă gunoi de la un tratament la altul, în zona scurgerilor sau a aerisirilor care comunică cu subsolul. Nu sunt indicate pentru zonele cu umiditate mare sau în care se spală constant pe jos, fiind din carton. Nu este indicat să folosiți capcane cu adeziv atunci când aplicați și gelul insecticid, deoarece prin prinderea gândacilor în capcane reduceți numărul de insecte care pot consuma din momeală RB și efectul în cascada va fi întârziat.

Capcane cu adeziv

Echipamente de protecție

Fiind tratamente chimice, este important să folosiți un echipament de protecție complet în cazul aplicării insecticidelor de contact împotriva gândacilor de bucătărie, respectiv combinezon antichimic, mască de protecție cu filtre pe toată fața sau semimască cu ochelari, și mănuși de protecție. În funcție de caz, se poate opta și pentru cizme de cauciuc sau încălțăminte impermeabilă de protecție.

Pentru tratamentele cu gel se pot folosi doar mănușile de protecție, deoarece acestea nu au miros și nu creează vapori în momentul aplicării.

  1. Identificarea gândacilor de bucătărie, reproducerea acestora și mediul de viață

Gândacii de bucătărie sunt insecte târâtoare care aparțin ordinului Blattodea și pot fi întâlniți în orice tip de spațiu, pe toată perioada anului, indiferent de sezon, cu precădere în interior.

Cea mai întâlnită specie este Blattella germanica, cunoscută sub numele de gândacul german sau gândacul galben de bucătărie. În interior pot să mai apară și alte specii de gândaci, cum ar fi Blatta orientalis, cunoscută ca și gândacul negru de canalizare, sau Periplaneta australasiae, cunoscut ca și gândacul de canalizare american, dar aceste două specii se dezvoltă în spații cu umiditate mai mare, cum ar fi canalizările sau subsolurile de bloc, și de acolo apar ocazional în bucătărie sau în interior. Nu își fac cuibul în zone populate, ci în zone mai izolate.

Gândacul de bucătărie este cea mai răspândită specie de gândaci la nivel mondial și se întâlnește în cele mai multe cazuri în industrii legate de domeniul alimentar, cum ar fi restaurantele, cafenelele, unitățile de procesare a alimentelor, hotelurile sau locurile unde se consumă sau există alimente ce nu sunt depozitate corespunzător, respectiv prin casele de bătrâni, spitale, zona gunoaielor din subsolurile de bloc și chiar locuințele. Nu este un dăunător rezistent la temperaturi scăzute, deci apare și se dezvoltă cu precădere în interior, dar cu excepții se poate întâlni în exterior, lângă zonele populate.

Identificare

Gândacul german de bucătărie este o insectă nocturnă, activă pe timpul nopții, dar ocazional apare și pe timpul zilei, mai ales acolo unde gradul de infestare este foarte mare și sunt deranjați din cuiburile lor. Ei încep să iasă din ascunzisuri pe înserate, dar nu atunci când în spațiul infestat este prezent omul sau există zgomot. De cele mai multe ori, infestarea cu gândaci de bucătărie se observă noaptea, când se intră în spațiu și se aprinde lumina, ceea ce îi agită și îi dezorientează, astfel că încep să se miște cu viteză în căutarea unui loc în care să se ascundă.

Așa se pot și identifica, dar și după aspectul specific. Aceștia au o culoare maro deschis spre cafeniu, cu două dungi închise aproape paralele pe spate. Femelele au o culoare puțin mai închisă decât masculii, sunt mai mari și au corpul mai robust, dar diferențele nu sunt foarte clare la prima vedere. Nimfele au o culoare maro închis până la negru, din acest motiv în unele stadii de dezvoltare uneori se pot confunda cu alte insecte.

Reproducerea

Ca majoritatea insectelor, gândacii de bucătărie trec printr-un proces de dezvoltare care implică mai multe stadii, numite "metamorfoze". Gândacii de bucătărie trec printr-o metamorfoză incompletă, sărind peste etapa de pupă, care este prezentă la alte insecte. Dezvoltarea Blattella germanica are o structură specifică a ouălor în ootecă (un pachet de ouă) și se desfășoară după cum urmează:

  1. Depunerea ouălor: Femelele mature ale gândacului german depun o ootecă, o capsulă specială care conține ouă. Această capsulă este adesea de formă ovală și are o consistență dură pentru a proteja ouăle de factorii externi.

  2. Ouale în interiorul ootecii: În interiorul ootecii, femelele depun ouăle într-un model organizat, cu un număr aproximativ de 30-40 de ouă. Femelele poartă ooteca pentru o anumită perioadă cu ele, după care o depun în zone izolate, cum ar fi o crăpătură într-un perete, în colțurile interioare ale dulapului sau în alte locuri protejate. În anumite condiții, femelele mature pot purta ootecile cu ele până când ouăle sunt gata să eclozeze.

  3. Eclozarea ouălor: După un anumit interval, care depinde de condiții de mediu precum temperatura și umiditatea, ouăle eclozează, eliberând nimfele (larvele) care încep să se dezvolte. Acestea sunt stadiile tinere ale gândacului și nu au aripi dezvoltate.

  4. Creșterea și dezvoltarea nimfelor: Nimfele cresc și se dezvoltă până când ating maturitatea. Ele trec prin mai multe etape de creștere pentru a-și atinge dimensiunea și aspectul final.

  5. Adultii: După ce nimfele ating stadiul de adulți, au aripile complet dezvoltate și sunt capabili să se reproduca, continuând astfel ciclul lor de viață.

Deși adulții au aripile crescute, nu pot să zboare, fiind subdezvoltate și alipite de corp. Cu toate acestea, pot să facă mișcări ale aripilor care îi ajută să planeze pe distanțe scurte, dar preferă să se deplaseze pe sol.

Dezvoltarea de la stadiu de ou la adult poate să dureze câteva luni, dar termenul este mult influențat de condițiile de temperatură și hrană, și cum se găsesc în general în apartamente și gospodării, unde temperatura ambientală este mai mare, se dezvoltă și se înmulțesc foarte repede. Ținând cont de acest lucru, în condițiile din România, în general stau în stadiul de ou aproximativ 14-20 zile, după care se transformă în nimfe care au nevoie de aproximativ 2 luni pentru a ajunge adulți. În ultimul stadiu (adult) trăiesc de la 6 luni până la 2 ani în funcție de zona în care se află.

Anatomie

Prin anatomia sa, gândacul german de bucătărie are un exoschelet dur, care îi acoperă corpul, și are funcția de susținere și menținere a formei, dar și un rol de protecție. Stratul de chitină este o componentă majoră a exoscheletului gândacilor și este alcătuit dintr-un polimer numit chitozan. Acest strat de chitină oferă rigiditate și stabilitate structurii exterioare a gândacilor. De asemenea, chitina este implicată în creșterea și dezvoltarea gândacilor, deoarece aceștia trebuie să modifice și să schimbe exoscheletul pentru a crește. Acest proces se numește năpârlire și implică eliminarea exoscheletului vechi și creșterea unuia nou sub el și nu ar fi posibil fără stratul de chitină din componența sa.

Chitina este un material extrem de rezistent, dar totuși flexibil, ceea ce permite gândacilor să-și desfășoare activitățile zilnice, cum ar fi deplasarea și căutarea hranei, în ciuda constrângerilor date de exoschelet, dar le oferă și o protecție sporită față de factorii externi și față de acțiunea substanțelor chimice.

Mediul de viață

Blattella germanica este o specie omnivoră, atrasă în special de carne, amidon, zahăr sau alimente grase, dar în lipsa acestor alimente mănâncă orice găsește. Se pot hrăni cu unele alimente sau resturi de alimente la care nici nu ne putem gândi, cum ar fi uleiurile sau grăsimile rămase pe veselă, pe aragaz sau pe blatul de bucătărie, mâncarea animalelor de companie, bucăți de fructe sau legume din gunoi, stropi de băuturile zaharoase rămase pe mobilier și pe jos sau resturi de pe vasele nespălate din chiuvetă, deci curățenia este un factor foarte important pentru ținerea sub control a acestui dăunător.

Gândacii de bucătărie pot să se hrănească și cu alți gândaci atunci când nu au alte surse de hrană sau gradul de infestare este foarte mare și nu au acces toți la alimente. Canibalismul face parte din comportamentul lor în lupta pentru supraviețuire și concurența pentru resursele limitate. Cei mai adesea, gândacii vii îi mănâncă pe cei morți în cuib, dar în anumite condiții pot consuma și ouăle sau larvele.

Trăind mai mult în interior, Blattella germanica nu are prădători naturali, are un ciclu reproductiv scurt și are capacitatea de a se ascunde în cele mai mici crăpături și locuri izolate, deci a ajuns să fie un dăunător foarte răspândit și greu de combatut. Au o viteză de deplasare foarte mare pentru dimensiunile lor, putând atinge viteze de aproape 4 km pe oră, ceea ce îi ajută să se protejeze de pericole și să se întoarcă în ascunzisuri la cel mai mic semn de pericol.

Științific s-a dovedit că sunt foarte rezistenți la radiații și pot supraviețui la doze care ar ucide multe alte organisme, de unde și teoria că gândacii de bucătărie ar supraviețui și în urma unui atac cu bombă atomică.

Pe lângă disconfortul vizual, gândacii de bucătărie pot transporta agenți patogeni și bacterii pe picioare sau pe corpul lor, ceea ce îi face potențiali vectori de boli în mediile casnice, deci combaterea lor și ținerea sub control este obligatorie. Cele mai întâlnite boli asociate cu gândacii de bucătărie ar fi Salmonela, E.Coli sau agentul patogen al Stafilococilor. Transportă aceste bacterii pe corpul lor, iar în momentul în care intră în contact cu alimentele sau cu diferite suprafețete din bucătărie, le infestează și de aici le iau mai departe oamenii.

Sunt în general adaptați mediilor calde și umede, având activitate maximă la temperaturi cuprinse între 25 și 33 de grade Celsius, deci spațiile interioare din industria alimentară unde se prepară mâncarea sunt ideale pentru acest dăunător. Aici găsesc surse de hrană și temperatura perfectă pentru a se dezvolta.

Gândacii de bucătărie pot supraviețui și la temperaturi mai scăzute, dar activitatea lor încetinește și reproducerea devine mai puțin eficientă în aceste condiții, deci este un dăunător mai întâlnit pe perioada sezonului cald. Pot supraviețui la temperaturi de până la 10 grade Celsius sau chiar mai scăzute, dar pe perioade limitate de timp, deci în zonele foarte reci dispar pe timpul iernii. În zonele în care temperatura nu coboară până la aceste temperaturi, pe timpul iernii pot intra într-o stare de hibernare care îi ajută să treacă peste sezonul rece, dar în această perioadă activitatea lor devine aproape inexistentă.

Temperaturile extreme, fie foarte ridicate sau foarte scăzute, pot duce la moartea gândacilor de bucătărie.

Gândacii germani se dezvoltă adesea în canalizări, subsoluri de bloc și pivnițe, fiind zone cu umiditate ridicată, temperatură medie constantă și nepopulate, deci se pot înmulți și pune stăpânire pe astfel de încăperi fără să fie deranjați. Aici pot găsi mâncare de la gunoi sau mâncarea depozitată.

Se deplasează prin zonele prin care trec tevile în interior sau prin spațiile tehnice, ajungând astfel în zonele populate. Bucătăriile și zonele pentru gătit sunt căutate datorită surselor constante de hrană, deci odată ajunși în astfel de spații își vor face cuiburile prin dulapurile sau depozitele de alimente, prin mobilier sau prin electrocasnice. Dacă au multe locuri prin care se pot ascunde, va fi foarte greu să se elimine cu totul, doar se va putea ține sub control infestarea. Câteva ouă rămase după efectuarea tratamentelor pot duce la reinfestarea spațiului în doar câteva luni, și cum în bucătăria unui restaurant sunt foarte multe obiecte sau zone în care se pot ascunde, este foarte probabil ca acest lucru să se întâmple, deci intervențiile trebuie făcute constant în astfel de spații. Deoarece de cele mai multe ori ajung într-un spațiu de la subsol, din depozite sau de la vecini, este foarte important să se izoleze și să se blocheze toate crăpăturile și locurile prin care pot ajunge gândacii în interior.

Blatta germanica poate supraviețui pe perioade lungi fără hrană, chiar și până la 4 săptămâni, și se pot deplasa pe distanțe mari în căutare de hrană, astfel este un dăunător foarte rezistent adaptat să supraviețuiască și să prospere în medii diverse, deci cazurile de infestare cu gândaci de bucătărie sunt foarte întâlnite.


  1. Tratamentul de dezinsecție împotriva gândacilor de bucătărie

Tratamentele împotriva gândacilor de bucătărie sunt, în general, tratamente de interior, fiind izolate cazurile în care aceștia apar și în exterior. Pot să mai apară în zone acoperite, cum ar fi o ghenă de gunoi situată în vecinătatea unui bloc, într-o bucătărie de vară dintr-un foisor sau într-un depozit semideschis, dar în aceste cazuri tratamentele se efectuează la fel ca cele de interior.

Nu sunt dăunători care apar prin vegetație, pe exterior în jurul casei sau a blocurilor sau prin parcuri. Dacă este semnalată prezența lor în astfel de zone, mai mult ca sigur există o infestare masivă într-un spațiu interior în apropiere, deci trebuie căutată acea zonă și pe lângă tratamentul zonal să se intervină și să se elimine sursa.

Pentru combaterea gândacilor de bucătărie se pot face tratamente cu insecticide de contact aplicate prin pulverizare cu aparatură specifică tratamentelor de dezinsecție, cu insecticide cu atractant de tip momeală sau cu capcane adezive, dar cele din urmă mai mult cu rol de monitorizare sau de prevenție, nu de combatere.

Dar, deoarece principala cauză a apariției acestora este lipsa curățeniei și sunt atrași de resturile de alimente lăsate prin spațiu, igienizarea și curățarea spațiului este obligatorie, și de multe ori este mai importantă decât efectuarea efectivă a tratamentelor.

Igienizarea

Într-o bucătărie trebuie insistat pe zonele de risc, unde pot să-și facă cuib gândacii și pot găsi alimente:

  • Electrocasnicele trebuie curățate periodic deoarece în acestea pot rămâne resturi de grăsime și mâncare.

  • Trebuie curățată suprafața aragazului, zonele de sub și din spatele acestuia.

  • Frigiderele și cuptoarele cu microunde trebuie verificate și curățate inclusiv pe partea din spate, deoarece căldura emisă de motoarele electrice creează un mediu de viață perfect pentru gândaci.

  • Chiuveta trebuie spălată zilnic și nu trebuie lăsate vasele nespălate în ea.

  • Gunoiul trebuie să aibă capac și zona în care este amplasat să fie constant curățată și dezinfectată.

  • Alimentele se vor păstra în recipiente sigilate, în frigider sau în spații special amenajate închise.

  • Spațiul se va aspira constant pentru a îndepărta firimiturile.

  • Alimentele din dulapuri care nu trebuie să stea la rece trebuie păstrate în pungi bine închise sau în caserole.

Pe lângă efectuarea constantă a curățeniei și menținerea ei trebuie închise toate zonele prin care pot patrunde gândacii în încăpere. Se vor avea în vedere următoarele:

  • Aplicarea unei site cu ochi mici peste scurgerile și aerisirile care comunică cu spațiul interior, astfel încât să se poată scurge apa, dar să nu poată intra pe acolo gândacii.

  • Izolarea cu silicon a găurilor din pereți care comunică cu subsolul sau vecinii, de lângă tevile de căldură, tevile de apă sau de gaz.

  • Izolarea instalației de aer condiționat, atât a furtunului cât și a aparatului dacă unitatea exterioară dă într-o zonă în care se depozitează gunoiul sau în zona subsolului.

  • Aranjarea spațiului unde se ține gunoiul astfel încât să se poată curăța cu ușurință și să se închidă pentru a nu ajunge gândacii în sau din zona respectivă.

  • Aplicarea de silicon pe la ramele ușilor și a geamurilor dacă acestea comunică cu zone de risc. Gândacii pot patrunde în interiorul tocurilor pentru a-și face cuib acolo, de unde vor ieși noaptea în căutare de hrană și vor infesta tot spațiul.

Curățarea și izolarea spațiului intră în responsabilitatea beneficiarilor, dar operatorul de servicii DDD trebuie să se asigure că acesta va face aceste lucruri. Se va face o inspecție a spațiului și se va întocmi un raport cu proceduri ce trebuie efectuate de către beneficiar pentru prevenție.

Dacă în spațiul tratat nu se va face curat constant și nu se vor bloca căile de acces, spațiul va fi reinfestat mult mai repede. Prevenția face parte integrată din tratamentul împotriva gândacilor de bucătărie.

Tratamentul chimic

Împotriva gândacilor germani de bucătărie, tratamentele chimice se fac cu insecticide de contact și cu insecticide sub formă de gel, de tip momeală cu atractant.

În cazul insecticidelor de contact, cele mai bune rezultate se obțin prin pulverizare, deoarece substanța este direct aplicată pe zona prin care umblă gândacii și rămâne cel mai bine pe zona tratată, această aplicare având și particula cea mai mare. Se va pulveriza soluția pe la colțurile de jos, pe podea și pe perete în sus de la colțuri pe o suprafață de aproximativ 20-30 centimetri, pe la tocul ușilor și a geamurilor, prin spatele mobilierului, pe sub și în spatele electrocasnicelor. Într-un spațiu deschis, gândacii se vor deplasa pe la colțuri, deci oricare ar fi în traseul lor, dacă se va face un tratament perimetral, aceștia vor ajunge inevitabil prin zonele în care s-a aplicat soluția. Nu se va face pulverizarea pe toată suprafața podelei, prin mijlocul camerei sau pe pereți.

Într-un spațiu în care sunt mai multe lucruri, cum ar fi obiectele de mobilier, frigiderele, canapele, etc., trebuie făcut în plus tratamentul și în jurul acestora, aplicându-se soluția de lucru perimetral, pe la baza, pe sub și în spatele lor, și pe orice zonă pot să stea ascunși gândacii. Soluția se poate aplica și în interiorul dulapurilor sau a rafturilor dacă acestea sunt gole anterior și sunt gândaci acolo, dar după trebuie curățate foarte bine zonele care intră în contact cu alimentele. Nu se va aplica insecticidul peste veselă, alimente sau alte obiecte sensibile care pot fi deteriorate sau se consumă.

Se insista în zona în care se depozitează gunoiul, chiar dacă este într-un dulap mai mic sau într-un spațiu mai mare special amenajat, pulverizându-se pe toată suprafața coșului sau a tomberonului și pe toți pereții din jur, fiind o zonă prielnică dezvoltării gândacilor.

Se verifică zonele în care sunt depozitate alimentele, și se va aplica soluția și acolo dacă gândacii sunt și acolo, dar doar după ce sunt scoase alimentele. Într-un subsol sau un spațiu mai murdar, unde gradul de infestare este foarte mare, pulverizarea se poate face pe toată suprafața pereților, pe tevile de apă, prin canalizare sau peste tot pe unde se observă gândacii. Fiind un mediu umed și cu pereți poroși, prielnic dezvoltării și înmulțirii gândacilor, aplicarea pe o zonă extinsă va oferi rezultate mai bune.

Aparatură

În funcție de zona și suprafața, tratamentele prin pulverizare se pot face cu:

Pulverizatorul manual de mână cu volum de 5-10 litri

Această metodă se poate folosi pentru spații cu suprafețe mai mici, de până la 200-300 metri pătrați, spații mai sensibile și mai aglomerate, cum ar fi apartamentele, birourile, cafenelele, magazinele de cartier sau depozitele cu suprafețe mai mici. Se poate utiliza și pe suprafețe mai mari, dar tratamentul va dura mai mult deoarece trebuie umplut rezervorul de mai multe ori.

Pulverizatorul manual de spate

Acestea au un volum mai mare de 12-20 litri, se pun în spate, cu o mână se face presiune și cu cealaltă se pulverizează, astfel se va putea menține o presiune constantă și se va acoperi o suprafață mai mare cu un rezervor. Se folosește în spații cu suprafețe mai mari de până la 1000 mp, unde nu sunt foarte multe lucruri în încăpere și vă este mai ușor să vă deplasați cu pulverizatorul în spate. Este indicată pentru scări de bloc, subsoluri, restaurante, bucătării de restaurant, depozite cu dimensiuni medii sau sedii de firmă.

Pulverizatorul electric de spate

Pulverizatorul electric de spate este asemănător cu pulverizatorul manual de spate, dar presiunea se face cu ajutorul unei pompe cu acționare electrică, deci pulverizarea va avea presiune constantă și aplicarea va fi mai rapidă. Se poate folosi ca alternativă la pompa manuală, și în plus pentru suprafețe mai mari, de până la 1500-2000 mp, cum ar fi clădirile de birouri, centrele comerciale, depozitele de alimente, etc.

Atomizorul

Deși particula pulverizată este mai mică și jetul nu este la fel de precis ca în cazul aplicării cu pulverizatorul de joasă presiune, în anumite situații se poate utiliza și atomizorul pentru tratamentul împotriva gândacilor. În general, se va utiliza unde nu sunt obiecte sensibile în spațiu și suprafața este mai mare, cum ar fi un subsol de bloc, un depozit, o hală de producție sau o fabrică.


Unde gradul de infestare este foarte mare, și gândacii sunt în locuri ascunse, prin mobilier, în interiorul electrocasnicelor mai mari, în plintă, sau în tocul ușilor și a geamurilor, pe lângă tratamentul prin pulverizare se recomandă să se facă și un tratament prin nebulizare, cu generatorul ULV de purtat în mână. Ceața creată se va pulveriza în aer pentru a acoperi întregul volum al încăperii. În acest fel, pe lângă efectul de Knock-Out specific tratamentului de contact, ceața creată are și efect de Flush-Out, iritând și agitând gândacii pentru a intra în contact cu soluția aplicată anterior.

Pentru un efect cât mai bun, nebulizarea se va face imediat după aplicarea tratamentului prin pulverizare. Operatorul va începe aplicarea dintr-un capăt al încăperii sau din mijlocul acesteia dacă e suprafața mai mică, și se va retrage spre ușă, astfel încât să nu intre în contact cu ceata creată. În acest fel, particula pulverizată nu va ajunge nici în interiorul nebulizatorului, care pentru a funcționa trage aer din încăpere, deci nu va fi afectat în timp.

Generatoare ULV

NU se recomandă tratamentul prin termonebulizare în cazul gândacilor de bucătărie sau a altor insecte țărătoare deoarece ceața caldă se ridică de la sol, deci particula pulverizată nu va intra în contact cu dăunătorii care umblă pe suprafețe. Se poate utiliza termonebulizarea doar acolo unde gândacii sunt ascunși și nu se poate ajunge la ei. Ca exemplu în tavanul fals al unei clădiri, prin zona prin care urcă tevile din subsol în bloc sau unde sunt gândacii băgați în spatele gresiei sau a lambriului de pe pereți. În acest caz, fiind vorba de spații interioare, se recomandă un termonebulizator de mână BY Mini 100 sau Igeba TF 34, fiind mai mic decât restul produselor din aceeași gamă.

Insecticide

Insecticidul de contact aplicat prin pulverizare se va alege în funcție de zona care trebuie tratată.

Într-un spațiu curat, pentru un tratament de întreținere, unde nu sunt probleme foarte mari, se poate utiliza un produs cu remanență mai mare, respectiv un insecticid sub forma de Suspensie Concentrată, Granule dispersabile în apă sau Pulvere dispersabilă în apă. În general, aceste formulări nu au miros, nu pătează și au un efect în timp, dar trebuie aplicate pe zone mai curate, neporoase și în spații în care umiditatea nu este foarte mare. Sunt potrivite pentru hoteluri, clădiri de birouri, centre comerciale, muzee, clădiri administrative sau bănci. La aceste spații, dacă tratamentele se fac de întreținere, intervențiile se fac la intervalele solicitate de normele în vigoare, respectiv o dată pe lună dacă este domeniu alimentar sau o dată la trei luni dacă este non-alimentar.

Insecticide cu remanență

Pentru tratamentele de combatere se recomandă să se utilizeze insecticide cu efect de șoc puternic și cu miros iritant, care să agite insectele în momentul aplicării. În felul acesta vor intra în contact pe loc cu substanța aplicată, deci efectul va fi unul de moment.

Cum apariția și dezvoltarea gândacilor este legată de curăție, de cele mai multe ori acest dăunător apare în zonele mai murdare și cu umiditate mai mare, cum ar fi subsolurile de bloc, depozitele alimentare, bucătăria unui restaurant sau la ghena de gunoi. În aceste spații, pereții poroși, praful sau umiditatea reduc efectul insecticidelor în timp, astfel nu este indicat să se folosească insecticide cu remanență pentru combatere.

Se recomandă insecticidele sub forma de Emulsie Concentrată, Emulsie în Dispersie Apoasă sau alte produse care, prin substanța activă și solventul din compoziție, au efect de șoc cât mai puternic. Suplimentar, în aceste zone, după cum este menționat și mai sus, se va face și nebulizare, cu aceleași insecticide de șoc fiind singurele formulări ce pot fi aplicate prin această metodă.

Insecticide cu efect de șoc

În cazul în care nu dețineți un nebulizator sau spațiul are o suprafață mai mică, tratamentul cu ceață rece pentru efectul de Flush-Out poate fi înlocuit cu doze aerosol sau doze fumigene.

Dacă gradul de infestare este mare, se va repeta tratamentul la 14-16 zile, aceasta fiind perioada la care ies gândacii din ouă, și ulterior, în funcție de rezultate, se vor face tratamente periodice la o lună sau la trei luni conform normelor în vigoare.

Exterminarea gândacilor de bucătărie ar trebui să se facă în două tratamente, dar dacă într-un spațiu au fost lăsați să se înmulțească și să se dezvolte pe perioade mai lungi de timp, se poate să fie nevoie de mai multe intervenții.

De asemenea, pentru gândaci vă recomandăm și utilizarea gelurilor insecticide, care sunt momeli gata de utilizat (RB). Acestea au un efect foarte bun, se aplică ușor și au o remanență mare. Se pot utiliza individual, fără a se mai face un tratament cu un insecticid de contact, sau suplimentar tratamentului de pulverizare și cu ULV-ul. Se pot utiliza doar gelurile insecticide la tratamentele de întreținere, unde nu este gradul mare de infestare și nu este nevoie de un efect de șoc puternic, cum ar fi magazinele alimentare, cabinetele stomatologice sau clinici, apartamentele, sediile de birouri, restaurantele, brutăriile, etc. Avantajul gelurilor insecticide pentru gândaci este că nu trebuie eliberat spațiul în momentul aplicării, astfel la unele contracte se pot face tratamentele chiar și în timpul zilei când în zona tratată se află și alte persoane. Efectul produselor de tip RB se vede după 5-7 zile de la aplicare, astfel într-o zonă în care se află gândaci în spațiu și este nevoie de un efect mai rapid nu se recomandă să se folosească doar gel, chiar dacă este o suprafață mai mică.

Se recomandă să se utilizeze suplimentar tratamentului cu insecticidele de contact acolo unde gândacii sunt în zone ascunse, și nu ajunge soluția pulverizată la ei. Astfel se va obține și un tratament de șoc și un tratament de remanențe. Ca exemplu, se pot pune picăturile de gel suplimentar tratamentului de contact într-o bucătărie de restaurant prin dulapuri, prin spatele electrocasnicelor, prin zonele de depozitare a alimentelor, prin găurile de la gresie sau faianță, etc.

Sunt cazuri în care tratamentele cu insecticidele de contact nu au rezultate, indiferent de produsul ales și de metoda de aplicare. Acest lucru se poate întâmpla atunci când gândacii de bucătărie au dezvoltat imunitate în timp la o grupă de produse sau sunt băgați prin locuri prin care nu patrunde nici ceața caldă. În aceste situații, tratamentele cu gel sunt singurele ce vor avea eficiență, deoarece atrag gândacii să consume din soluție, și printr-un efect de cascada vor afecta și dăunătorii din cuib. Insecticidele sub formă de gel se bazează pe faptul că gândacii vii îi mănâncă pe cei morți, deci dacă un gândac va consuma din gel, se va întoarce în cuib și va muri acolo, toată colonia va fi afectată în momentul în care va consuma din el. Astfel, cu acest tratament nu este nevoie să ajungeți cu gelul până în locurile în care se ascund gândacii, ci trebuie să îl aplicați cât mai aproape de zona în care au fost observați, și de acolo se va declanșa un efect în cascada.

Pentru rezultate mai bune, insecticidele sub formă de gel se aplică la 7-10 zile distanță față de tratamentul prin pulverizare, pentru a permite gândacilor să ajungă la momeală, să consume din ea și să se întoarcă în cuib. În felul acest vor fi targetați la tratamentul cu gel gândacii care sunt în locuri ascunse, cei de la vedere fiind omorâți de tratamentele cu insecticide de contact.

În plus, insecticidele sub formă de gel au o remanență îndelungată, de 3-4 luni dacă picăturile aplicate nu sunt șterse, deci nu este necesară aplicarea lor foarte des.

Insecticide gel

Pentru gelurile cu volum mai mare, de 30 grame aveți nevoie de un aplicator, care va doza și va face aplicarea mai precisă și ușoară datorita reglajelor mai fine și a capetelor de aplicare.

Capcane

Împotriva gândacilor se mai pot utiliza și capcane cu atractant, care se vor plasa prin zonele prin care sunt activi sau pot să intre în spațiu. În momentul în care vor trece prin apropierea capcanei, vor fi atrași de atracția din componența capcanei și când vor încerca să ajungă la aceasta, gândacii vor rămâne lipiți pe adeziv. De menționat este faptul că prin aplicarea capcanelor cu adeziv nu veți elimina cuiburile, ci doar veți prinde gândacii în stadiul de nimfă sau adult, deci nu se poate efectua un tratament de combatere doar cu capcane adezive. Sunt folosite pentru monitorizare sau pentru verificarea eficienței tratamentelor chimice. Ca exemplu, dacă de la o intervenție la alta gândacii tot nu dispar, se pot pune mai multe capcane cu adeziv prin spațiu la distanțe de câțiva metri între ele. La câteva zile se verifică toate capcanele, și dacă pe unele se vor găsi mai mulți gândaci morți, înseamnă că sursa infestării sau cuiburile sunt în apropiere. Prin mutarea și monitorizarea periodică a capcanelor se poate găsi mai repede zona din care apar daunatorii.

Se pot utiliza la tratamentele de întreținere care trebuie făcute în baza contractului, deoarece, la fel ca și gelul insecticid, se pot plasa în spațiul tratat când sunt și alte persoane prezente.

De asemenea, se mai recomandă utilizarea capcanelor cu adeziv acolo unde sursa de infestare nu este în zona tratată, iar gândacii vin "de la vecini". Prin amplasarea capcanelor între zona de unde vin și spațiul care se dorește a fi protejat, se vor prinde gândacii înainte să ajungă înăuntru și să se înmulțească. Se pot pune lângă gunoi de la un tratament la altul, în zona scurgerilor sau a aerisirilor care comunică cu subsolul. Nu sunt indicate pentru zonele cu umiditate mare sau în care se spală constant pe jos, fiind din carton. Nu este indicat să folosiți capcane cu adeziv atunci când aplicați și gelul insecticid, deoarece prin prinderea gândacilor în capcane reduceți numărul de insecte care pot consuma din momeală RB și efectul în cascada va fi întârziat.

Capcane cu adeziv

Echipamente de protecție

Fiind tratamente chimice, este important să folosiți un echipament de protecție complet în cazul aplicării insecticidelor de contact împotriva gândacilor de bucătărie, respectiv combinezon antichimic, mască de protecție cu filtre pe toată fața sau semimască cu ochelari, și mănuși de protecție. În funcție de caz, se poate opta și pentru cizme de cauciuc sau încălțăminte impermeabilă de protecție.

Pentru tratamentele cu gel se pot folosi doar mănușile de protecție, deoarece acestea nu au miros și nu creează vapori în momentul aplicării.

Testează-ți cunoștințele cu ajutorul platformei noastre!

Testează-ți cunoștințele cu ajutorul platformei noastre!

Îți oferim posibilitatea de a-ți evalua și îmbunătăți cunoștințele și abilitățile. Această platformă este concepută pentru a sprijini profesioniștii din pest control în dezvoltarea continuă a competențelor lor și pentru a ne asigura că tu ești mereu la curent cu cele mai recente informații și tehnologii din industrie.

Îți oferim posibilitatea de a-ți evalua și îmbunătăți cunoștințele și abilitățile. Această platformă este concepută pentru a sprijini profesioniștii din pest control în dezvoltarea continuă a competențelor lor și pentru a ne asigura că tu ești mereu la curent cu cele mai recente informații și tehnologii din industrie.

Alegând să-ți verifici cunoștințele dobândite în urma lecțiilor parcurse, contribui la creșterea calității serviciilor tale de control al dăunătorilor și la menținerea unui mediu mai sănătos și mai sigur pentru comunitatea din care faci parte.

Alegând să-ți verifici cunoștințele dobândite în urma lecțiilor parcurse, contribui la creșterea calității serviciilor tale de control al dăunătorilor și la menținerea unui mediu mai sănătos și mai sigur pentru comunitatea din care faci parte.

Susține mișcarea #DIPC!

Ajută-ne să dezvoltăm proiectul Demnitate In Pest Control

Ne poți contacta cu idei, păreri sau detalii despre nevoile tale

la adresa de e-mail doresc@dipc.ro

Susține mișcarea #DIPC!

Ajută-ne să dezvoltăm proiectul Demnitate In Pest Control

Ne poți contacta cu idei, păreri sau detalii despre nevoile tale la adresa de e-mail doresc@dipc.ro